O nas

profile photo

Coraz większa liczba przestępstw związanych z kryptowalutami, w tym tak zwane oszustwa inwestycyjne (gdzie pokrzywdzeni kuszeni wysokimi zyskami wpłacają swoje środki, stanowiące często oszczędności ich życia, na różne fikcyjne platformy inwestycyjne które następnie często są konwertowane na kryptowaluty [BTC, ETH, USDT, …] i transferowane z giełd kryptowalutowych na zewnętrzne adresy), skłoniła nas do zaoferowania usług śledzenia transakcji kryptowalutowych osobom prywatnym.

Ugruntowana pozycja na rynku usług dla organów procesowych i doświadczenie >>> płynące z przeanalizowania kilkudziesięciu spraw pozwalają nam skutecznie świadczyć usługi deanonimacji adresów kryptowalutowych.

Znając od podszewki specyfikę takich spraw, wiedząc że proces odzyskania krytowalut jest kilkuetapowy (zaczyna się od przeprowadzenia szczegółowej analizy transakcji kryptowalutowych, a kończy (najczęściej procesowym) zablokowaniem kryptowalut i ich zwrotem właścicielowi) i jak istotna jest niezwłoczna identyfikacja kryptowalutowych adresów docelowych, pomagamy w próbie odzyskania skradzionych krypto.

Nasze usługi

Utrzymujemy najwyższe standardy wydawanych ekspertyz i analiz, nie zapominając przy tym o ich czytelności i przejrzystości. Mając ugruntowaną pozycję na rynku usług dla organów procesowych, widząc rosnące zapotrzebowanie na usługi analiz blockchain-a, otwieramy się na współpracę z osobami prywatnymi.

Profesjonalizm

Usługi realizowane są przez współpracujących z nami ekspertów (biegłych sądowych) z zakresu analizy przepływów kryptowalutowych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym.

Doświadczenie

Tematyką analiz kryptowalut zajmujemy się od roku 2020. Nasi eksperci wydali już ponad 129 ekspertyz dotyczących kryptowalut, zarówno dla organów procesowych jak i osób prywatnych.

Redundancja

Korzystamy z najnowocześniejszych narzędzi oraz własnego oprogramowania. Kilka niezależnych źródeł danych deanonimizacyjnych powoduje znacznie skuteczniejsze analizy.

Cennik

Koszt wykonania ekspertyzy nie jest zależny od przesyłanych kwot (jak u innych podmiotów), lecz od złożoności grafu który tworzą transakcje. Nie oczekujemy także nigdy żadnego „success fee”

Równość

Nie mamy minimalnej kwoty utraconych środków od której rozpoczynamy analizę danych transakcyjnych. Rozumiemy, że dla każdego oszczędności życia mogą kończyć się inną liczbą zer.

Wiarygodność

Wydawane przez nad ekspertyzy cechują się strukturą wymaganą przez organy procesowe (opis teoretyczny, stosowane metody badawcze, powtarzalność, wiarygodne źródła danych).

Scenariusz oszustwa

Najczęściej spotykany scenariusz oszustwa kryptowalutowego składa się z kilku faz i może przedstawiać się następująco.

zwabienie

800

USD
  • Zobaczyłeś reklamę, najczęściej na jednym z popularnych serwisów społecznościowych, często przedstawiającą wizerunki znanych osób lub logotypy znanych firm, z informacją o kuszącej możliwości inwestycyjnej.
  • Niezobowiązująco kliknąłeś link i wypełniłeś formularz kontaktowy. Po jakimś czasie skontaktował się z Tobą telefonicznie przedstawiciel platformy inwestycyjnej, opowiadając o możliwości szybkiego zarobku. Twój opiekun miał zapewne wschodni akcent i kontaktował się z Tobą z różnych numerów.
  • Ostrożnie zainwestowałeś na początek małą kwotę. Otrzymałeś dostęp do profesjonalnej wyglądającej, lecz fikcyjnej platformy inwestycyjnej gdzie na bieżąco widziałeś zyski z prowadzonych inwestycji.

"inwestowanie"

80000

USD
  • Chciałeś sprawdzić czy platforma jest wiarygodna i zdecydowałeś się na wypłatę zarobionych środków – przestępcy pozwolili Ci na „wypróbowanie” systemu i otrzymałeś „zarobione” środki. Nie wzbudziło u Ciebie żadnego podejrzenia to, że środki wpłynęły z różnych kont od osób o których nigdy nie słyszałeś?
  • Skuszony szybkim zyskiem i ponadprzeciętną stopą zwrotu, zacząłeś inwestować coraz większe kwoty. Zgodnie ze wskazówkami zainstalowałeś oprogramowanie do zarządzania Twoim pulpitem (np. AnyDesk, TeamViewer), dzięki któremu Twój opiekuj realizował w Twoim imieniu różne inwestycje.
  • Z pomocą opiekuna, za pomocą zdalnego pulpitu, założyłeś nawet konto na znanej giełdzie kryptowalutowej.

utrzymanie

60800

USD
  • Zacząłeś zarabiać osiągając ponadprzeciętne stopy zwrotu? Gdy już chciałeś wypłacić swoje zyski z platformy inwestycyjnej otrzymałeś podrobiony dokument informujący o konieczności uiszczenia wysokiego podatku.
  • Inwestowałeś w kryptowaluty? Opiekun skontaktował się z Tobą w pilną informacją, że Twoje kryptoaktywa zostały zablokowane przez mechanizmy AML/KYC i natychmiast musisz uiścić wysoką opłatę aby je odblokować i ich nie utracić.
  • Zacząłeś tracić na nietrafionych inwestycjach? Z pomocą i życzliwą radą swojego opiekuna zaciągnąłeś pożyczkę w swoim banku, a nawet w parabankach.
  • Zrozumiałeś, że zostałeś oszukany. Szukasz pomocy w Internecie i trafiasz na stronę internetową firmy/kancelarii obiecującej że odzyskają Twoje pieniądze - to mogą być Ci sami przestępcy!

Wybrane krypto

Wykonywane przez nas ekspertyzy dotyczą różnych kryptoaktywów, w tym: Bitcoin [BTC], Ethereum [ETH], Tether [USDT], Binance Coin [BNB]...
bitcoin
ethereum
tether
binance coin

Poniższe procedury pokazują najczęściej występujący łańcuch zdarzeń przy wydawaniu opinii zarówno dla osób prywatnych, jak i dla organów procesowych (policji, prokuratur, sądów). Pokazany harmonogram zdażeń jest orientacyjny i nie stanowi wiążącego zobowiązania czasowego.

osoby prywatne
  • 17 czerwca 2024

    ZAPYTANIE O WYCENĘ

    Twoja osoba

    Prześlij nam szczegóły transakcji lub adresów dla których chcesz abyśmy dokonali analizy przepływów kryptowalutowych.

  • 19 czerwca 2024

    WSTĘPNA ANALIZA I WYCENA

    Nasz analityk

    Bezpłatnie przealizujemy wstępnie Twoje zapytanie, dokonamy oceny czasochłonności analizy i prześlemy Ci wycenę.

  • 20 czerwca 2024

    AKCEPTACJA

    Twoja osoba

    Jeśli przesłana wycena zostanie przez Ciebie zaakceptowana to poprosimy Cię o przesłanie danych do sporządzenia umowy.

  • 20 czerwca 2024

    PRZYGTOWANIE UMOWY

    Nasz dział prawny

    Przygotujemy dla Ciebie umowę o wykonanie dzieła (szablon_umowy.doc), gdzie określone będą szczegóły przeprowadzonych prac analitycznych. Prześlemy ją do Ciebie celem akceptacji i podpisania.

  • 21 czerwca 2024

    PODPISANIE UMOWY I WPŁATA ZALICZKI

    Twoja osoba

    Jeśli zaakceptujesz umowę, poprosimy Cię o jej podpisanie i odesłanie do nas. Poprosimy Cię wówczas także o wpłatę zaliczki (standardowo jest to 50% wartości kwoty umowy) - dopiero wówczas przystąpimy do wykonania analizy.

  • 28 czerwca 2024

    ANALIZA I PRZYGOTOWANIE OPINII

    Biegły sądowy

    Doświadczony analityk wykona szczegółową analizę przepływów kryptowalutowych wraz z poszukiwaniem adresów na które trafiają środki i które można przyporządkować do identyfikowalnego podmiotu (np. giełdy kryptowalut). Wynikiem tej analizy będzie raport w formie opinii specjalistycznej (zwanej w procedurze procesowej opinią prywatną), która może stanowić cenny materiał w dalszym poszukiwaniu sprawcy.

  • 29 czerwca 2024

    ZAWIADOMIENIE O MOŻLIWOŚCI POPEŁNIENIA PRZESTEPSTWA

    Twoja osoba

    Po otrzymaniu wersji elektronicznej ekspertyzy i uregulowaniu pozostałej płatności, prześlemy do Ciebie wydrukowaną wersję opinii. Z otrzymaną opinią prywatną możesz już wykonywać dalsze czynności procesowe, na przykład załączyć ją do zawiadomienia o możliwości popełnieniu przestępstwa. W celu ułatwienia Ci sformułowania takiego zawiadomienia udostępniamy przykładowy szablon zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa >>>, który oczywiście musisz dostosować do Twojego przypadku.

  • 30 czerwca 2024

    EWENTUALNA BLOKADA ŚRODKÓW

    Organy procesowe

    Dalsze kroki, w tym ewentualne zablokowanie środków na zidentyfkowanych giełdach, należą już do kompetencji organów procesowych. Dostarczona przez Ciebie opinia prywatna powinna proces ten znacznie przyśpieszyć.

organy procesowe
  • 17 czerwca 2024

    ZAPYTANIE O WYCENĘ

    Przedstawiciel organu procesowego

    W pierwszym kroku prosimy o przesłanie nam szczegółów transakcji lub adresów których ma dotyczyć analiza przepływów kryptowalutowych. Ważne jest także określenie kierunku przepływów: czy ma ona dotyczyć transakcji wchodzących (zasilających), czy transakcji wychodzących (wyprowadzających środki z danych adresów). Jeśli na tym etapie zgromadzony już został materiał dowodowy (zeznania pokrzywdzonego, pliki z giełd kryptowalutowych) to zaleca się przesłanie go w sposób bezpieczny (zaszyfrowany).

  • 18 czerwca 2024

    WSTĘPNA ANALIZA I WYCENA

    Biegły sądowy

    Bezpłatnie przeanalizujemy wstępnie otrzymane zapytanie, dokonamy oceny czasochłonności analizy i w odpowiedzi prześlemy szacunkową wycenę (jeśli jest taka konieczność to wraz z szacowaną czasochłonnością poszczególnych etapów na karcie pracy biegłego) oraz określimy szacowany czas niezbędny do wydania opinii.

  • 19 czerwca 2024

    WYDANIE POSTANOWIENIA

    Przedstawiciel organu procesowego

    W drugim kroku niezbędne będzie wydanie postanowienia o dopuszczeniu dowodu z opinii biegłego. Wydane postanowienie wraz z ewentualnym dodatkowym materiałem dowodowym wystarczy do nas przesłać w wersji elektronicznej (nie wymagamy postanowień w wersji drukowanej). W razie potrzeby pomagamy sformułować pytania do postanowienia.

  • 27 czerwca 2024

    WYDANIE OPINII

    Biegły sądowy

    Biegły sądowy wykona szczegółową analizę przepływów kryptowalutowych wraz z poszukiwaniem adresów na które trafiają środki i które można przyporządkować do identyfikowalnego podmiotu (np. giełdy kryptowalut). Wynikiem tej analizy będzie opinia, w której we wnioskach wskazane będą adresy oraz dane kontakowe do zidentyfikowanych podmiotów świadczących usługi kryptowalutowe (giełdy kryptowalutowe, operatorzy płatności, itp.).

  • 28 czerwca 2024

    DALSZE CZYNNOŚCI PROCESOWE

    Przedstawiciel organu procesowego

    W trzecim kroku na podstawie otrzymanej opinii, zasadnym będzie w zależności od typu sprawy: dokonanie blokady środków na danej giełdzie lub zwrocenie się do zidentyfikowanych podmiotów o dane właścicieli adresów, do których adresy te przynależą.

Bezpłatna wycena

Ze względu na zachowanie ciągłości korespondencji preferujemy kontakt e-mailowy.

WYŚLIJ ZAPYTANIE O WYCENĘ

Wybrane sprawy

Lista najciekawszych ekspertyz które wykonali nasi eksperci. Ze względu na wrażliwość danych podawane są tylko wybrane fakty dotyczące osiągniętych rezultatów.

fakty w liczbach

3

BIEGŁYCH SĄDOWYCH

129

WYDANYCH EKSPERTYZ

177

PODEJRZANYCH SERWISÓW

FAQ

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.
Lista czynności zalecanych do wykonania gdy padłeś ofiarą nieuczciwego „brokera”:
  1. Pierwszą czynnością jaką zalecamy zrobić jest zgromadzenie możliwie szerokiego materiału dowodowego. W jego skład mogą wchodzić: korespondencja e-mail z brokerem, historia czatów komunikatorów, historia przelewów, historia korespondencji z giełdą kryptowalutową (bo prawdopodobnie zostało na Ciebie założone konto na giełdzie kryptowalutowej), historia transakcji kryptowalutowych (w tym kroku istotne jest abyś zidentyfikował na jakie adresy i w jakich transakcjach środki zostały wytransferowane z Twojego konta na giełdzie).
  2. Aby przyspieszyć zajęcie się organów ścigania Twoją sprawą, zalecamy dokonanie analizy transferów kryptowalutowych (na podstawie zidentyfikowanych przez Ciebie adresów) – nie jest to czynność niezbędna do złożenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, ale z naszej praktyki wynika, że znacznie przyspiesza prowadzenie postępowań. I w tym kroku jesteśmy w stanie pomóc – szczegóły znajdziesz na naszej stronie https://kryptopinie.pl
  3. Zgłoś swoją sprawę organom ścigania. Jeśli masz podejrzenie lub pewność, że doszło do popełnienia przestępstwa na Twoją szkodę złóż zawiadomienie o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa do którego powinieneś załączyć zebrane wcześniej materiały dowodowe oraz wykonaną (jeśli się na nią zdecydowałeś) analizę przepływów kryptowalutowych. Nie zalecamy na tym etapie korzystanie z kancelarii prawnych: po pierwsze do złożenia samego zawiadomienia nie są one niezbędne, a po drugie aktualnie ma miejsce rozkwit „fałszywych” kancelarii obiecujących odzyskać środki. Musisz pamiętać, że proces odzyskania kryptowalut jest kilkuetapowy (zaczyna się od przeprowadzenia szczegółowej analizy transakcji kryptowalutowych, a kończy (najczęściej procesowym) zablokowaniem kryptowalut i ich zwrotem właścicielowi. Kancelarie prawne nie dysponują prawnymi narzędziami na blokowanie środków na giełdach, mogą to zrobić tylko organy procesowe. W przypadku skorzystania z naszych usług analizy prześlemy Ci także na życzenie przykładowy szablon zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa, który oczywiście będziesz musiał dostosować do swojego scenariusza, a w którym opiszesz jak szczegółowow wyglądał kontakt z brokerem, jaka kwotę utraciłeś, itp.
  4. Po zgłoszeniu sprawy na policji, zostaniesz po pewnym czasie wezwany na złożenie zeznań w tej sprawie. W przypadku wszczęcia postępowania zostaną wdrożone czynności procesowe przez policję i w tym celu właśnie była wykonana analiza transferów kryptowalutowych (aby policja wiedziała już wcześniej do jakiego podmiotu trafiły Twoje środki – o ile oczywiście będzie to możliwe do ustalenia). W przypadku zakończenia postępowania umorzeniem ze względu na niemożność wykrycia sprawców, także bezpłatnie możemy Ci pomóc poprzez przesłanie szablonu ewentualnego zażalenia na to postanowienie.
Uwaga! Nie przelewaj nigdy dodatkowych środków do nieuczciwego brokera, czy to w celu rzekomej zapłaty podatku, czy to w celu wyrównania strat, czy to w celu odblokowania transferu czy to w celu odblokowania kryptowalut rzekomo zablokowanych w procedurach KYC/AML (Know Your Customer / Anti-Money Laundering).
Poszkodowany najczęściej znajduje reklamę zachęcającą do zainwestowania środków w różne aktywa, w tym w kryptowaluty. Bardzo często reklamy te wyświetlane są w znanych serwisach społecznościowych (na przykład w serwisie Facebook) oraz pokazywane są w nich wizerunki znanych osób ze świata polityki, biznesu, sportu oraz wzbogacone są o logotypy znanych koncernów i firm. Ma to na celu dodatkowe uwiarygodnienie tych reklam.

Po kliknięciu w reklamę poszkodowany zostaje przekierowany na formularz znajdujący się na stronie internetowej platformy inwestycyjnej w której w pierwszej kolejności podaje swoje podstawowe dane (imię, nazwisko, adres, czasami kwotę do zainwestowania) oraz dane kontaktowe (numer telefonu). Strony internetowe tych oszukańczych platform inwestycyjnych zawierają często logotypy znanych instytucji finansowych. Widoczny jest szereg zapewnień o bezpieczeństwie funduszy klienta, spełnianiu wymogów prawa międzynarodowego i międzynarodowych organów regulacyjnych w celu zachowania kapitału i bezpieczeństwa funduszy. Na stronie internetowej widnieją zapewnienia o ochronie przed ujemnym saldem czy o ubezpieczeniu depozytu.

Po pewnym czasie od przesłania zgłoszenia z zainteresowanym kontaktuje się osoba podająca się za działającą z ramienia operatora globalnego rynku inwestycyjnego i przedstawia ofertę inwestycyjną i jej sposób działania. Kontaktujący pomaga pokrzywdzonemu w procesie rejestracji na platformie poprzez techniczne wskazówki, podanie loginu oraz hasła tymczasowego. Uruchomienie programu inwestycyjnego wymaga wpłacenia przez Pokrzywdzonego wskazanej kwoty, początkowo niewielkiej. W kolejnych krokach tak zwani indywidualni opiekunowie klienta namawiają na wpłaty środków które rzekomo będą inwestowane i przyniosą wysokie zyski. Na początku często są to niewielkie kwoty, poszkodowani niejako „badają” bezpieczeństwo danej platformy. I dla niewielkich kwot nawet czasami możliwe jest wykonanie przelewu zwrotnego na własne konto. Ma to ponownie na celu uwiarygodnienie systemu inwestycyjnego w oczach pokrzywdzonego. Poszkodowani otrzymują bardzo często dostęp do profesjonalnie wyglądającego serwisu webowego, gdzie rzekomo są im pokazywane zyski z prowadzonych inwestycji, zarówno w postaci tabelarycznej jak profesjonalnie wyglądających wykresów dla różnych aktywów. Co jakiś czas przestępcy ponawiają kontakt z poszkodowanymi namawiając ich na kolejne, coraz większe wpłaty. Kontakt ten następuje z różnych numerów telefonów, najczęściej za pośrednictwem komunikatorów typu WhatsApp. Z zeznań pokrzywdzonych wynika, że kontakt nawiązywany jest często od osób, w głosach których wyczuwalny jest „wschodni” akcent.

Jednym z kluczowych elementów w tego typu przestępstwach jest wykorzystanie programów do obsługi pulpitu zdalnego. Program ten jest instalowany pod pretekstem ułatwienia handlowania czyli wykonywania kolejnych inwestycji z brokerem (przestępcą). Wszelkie czynności dokonywane są przez nakazywanie (pilotowanie) przez brokera, który często zapewnia że „tak musi być” i „wszystko jest zgodne z prawem”. Tłumaczenia i zapewnienia, jak wynika z zeznań pokrzywdzonych, wydają się często pokrzywdzonym bardzo przekonujące i wiarygodne. Kontakt następuję najczęściej z różnych numerów telefonów, także z wykorzystaniem komunikatorów (np. WhatsApp).

Drugim istotnym elementów w tego typu przestępstwach jest założenie na pokrzywdzonego realnego konta na wybranej giełdzie kryptowalutowej. Czynność ta następuje z czynnym udziałem „ofiary”, za pomocą pulpitu zdalnego. Pokrzywdzony, świadomie lub nie, jest niejako „prowadzony” przez przestępcę poprzez wykonywanie kolejnych czynności na komputerze za pomocą właśnie udostępnionego pulpitu zdalnego. W czynności tej często trzeba wykonać szereg czynności: wypełnienie formularza rejestracyjnego poprzez podanie podstawowych danych, weryfikacja konta poprzez przesłanie skanu dowodu osobistego, oraz dowodu potwierdzającego adres zamieszkania (np. rachunek na energie elektryczną), często także zrobienie tak zwanego „selfie”. Pokrzywdzeni często, wabieni wysokimi stopami wzrostów, realizują te czynności i są na nich zakładane realne rachunki na giełdach kryptowalutowych, do których dane (loginy i hasła) są w posiadaniu przestępców. Na giełdach kryptowalutowych środki pokrzywdzonych są zamieniane na kryptowaluty (na przykład na bitcoin-a) i przesyłane dalej na anonimowe adresy.

We wspomnianych już platformach webowych pokrzywdzonym pokazywane są rzekome zyski, służące głównie do zachęceniu potencjalnych inwestorów do kolejnych wpłat. Wabienie klientów do kolejnych wpłat bardzo często skutecznie realizowane jest za pomocą rzekomych bonusów czy promocji. Na przykład kwota wpłaconego depozytu jest rzekomo powiększona o bonus w wysokości 25% wpłaty. Pokrzywdzeni, w systemach webowych platform inwestycyjnych, widzą na ekranach te rzekome bonusy, co uwiarygadnia cały proceder. Ciekawy jest także moment gdy inwestor widząc wysokie zyski w końcu chce wycofać środki z danej platformy. To jeszcze nie jest moment gdy kontakt z przedstawicielem danej platformy się ucina, lecz jest to moment do „wyciągnięcia” jeszcze dodatkowych wpłat od pokrzywdzonych. Przy próbie wypłaty środków użytkownikom przesyłane są wezwania do zapłaty podatku, w przeciwnym razie środki nie zostaną wypłacone. Pokrzywdzeni bardzo często wpłacają więc kolejne środki, które oczywiście trafiają na konta przestępców. Inną techniką na wyłudzenie kolejnych wpłat, jest poinformowanie że ze względu na procedury KYC/AMW wypłata kryptowalut została zablokowana i należy dokonać wpłaty w celu jej odblokowania.

Opisana tutaj metodologia działania sprawców oszustw opartych na wymianie Bitcoina nie jest sztywnym schematem postępowania i może się różnić w zależności od indywidualnej sprawy.
Blockchain, czyli łańcuch bloków jest rejestrem wszystkich transakcji które nastąpiły w sieci danej kryptowaluty, na przykład bitcoina. Nie ma możliwości odzyskania środków z blockchain-a. Przestępcy bardzo często pokazują swoim ofiarom transakcje w eksploratorach bloków sugerując że są to właśnie ich zainwestowane środki. Zasadą działania większości kryptowalut jest to że wszystkie transakcje które zaszły dla danej kryptowaluty są możliwe do obejrzenia dla każdego.

Przestępcy bardzo często zakładają na ofiary konta na realnie istniejących giełdach kryptowalutowych, takich jak na przykład Binance czy Coinbase. Robią to po to aby po przetransferowaniu walut fiducjarnych (PLN, USD, EUR, ...)danego użytkownika z jego konta bankowego, następnie zakupić na danej giełdzie kryptowaluty i wytransferować je na zewnętrzne adresy. Jeśli ofiara zorientuję się wystarczająco szybko i na danej giełdzie znajdują się jeszcze jej środki to może je przetransferować na inny swój adres. Jednak najczęściej przestępcy niezwłocznie po zakupie kryptowalut przesyłają je na swoje adresy i wówczas na danej giełdzie nie ma już możliwości zabezpieczenia i odzyskania tych środków, gdyż zostały już wytransferowane.
Kilka czynności które możesz wykonać, przed podjęciem decyzji o inwestycji u wybranego brokera:
  • Sprawdzenie nazwy brokera
    Sprawdź najpierw nazwę brokera po prostu w wyszukiwarce internetowej (np. google). Bardzo często już wiele osób padło ofiara danego oszustwa i informacje takie są widoczne w wynikach wyszukiwania.
  • Sprawdzenie domeny
    Sprawdź domenę pod którą oferuje swoje usługi broker, na przykład w serwisach:
    • https://webparanoid.com/en/check-website#/
    • https://scamsearch.io
    • https://scamcheck24.com
    • https://scamadviser.com
    • https://www.scam-detector.com
    • https://forexrev.com/
    • https://www.whois.com/whois/
    Uwaga. Niestety liczba nazw fałszywych brokerów inwestycyjnych i nowych domen jest dynamicznie się powiększająca. Sami zakończyliśmy ich "spisywanie" po stworzeniu listu kilkudziesięciu różnych nazw i domen. Gdy dana nazwa/strona ma już złą reputację w sieci, ta sama grupa przestępców po prostu rejestruje nową domenę, wymyśla do tego nowa nazwę i świadczy swoje usługi pod nowym brandem. A więc brak opinii o danym brokerze nie jest symptomem jego nieskazitelności.
  • Sprawdzenie ostrzeżeń na liście KNF-u
    Sprawdź na stronach Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) czy:
    • podmiot posiada zezwolenia na działanie na terytorium RP https://www.knf.gov.pl/podmioty/Podmioty_rynku_kapitalowego/Firmy_inwestycyjne_i_Agenci_firm_inwestycyjnych/notyfikowane_zagraniczne_firmy_inwestycyjne
    • podmiot nie został już wpisany na listę ostrzeżeń https://www.knf.gov.pl/dla_konsumenta/ostrzezenia_publiczne
  • Sprawdzenie giełdy kryptowalutowej
    Jeśli sprawa dotyczy zakupu krytowalut na giełdzie kryptowalutowej sprawdź jej "ranking" na przykład na stronie https://coinmarketcap.com/rankings/exchanges
  • Edukacja - poznaj działanie przestępców
    Aby zobaczyć, usłyszeć, zobaczyć jak działają tego typu przestępstwa zapoznaj się w przykładowymi filmami i reportażami na ten temat.
    • "Kryptoprzekręt" na Netflixie - https://www.netflix.com/pl/title/81507283
    • "Kryptoscam" w 357 - https://radio357.pl/lp/kryptoscam/
    • Filmy w serwisie YB: https://www.youtube.com/watch?v=-513gIHABPg https://www.youtube.com/watch?v=3ajJ5tlhRiY ...
Po nieudanej inwestycji i poszukwnaiu pomocy w sieci Internet, możesz natknąć się na nieuczciwą stronę obiecującą odzyskać Twoje środki. Tutaj także powinieneś zachować ostrożność poza wybranymi punktami z powyższej listy:
  • zweryfikuj czy ich "prawnik" (który przecież będzie Ciebie reprezentował w postępowaniu) znajduje się na liście radców (https://rejestrradcow.pl) lub adwokatów (https://rejestradwokatow.pl)
Przykładowe pytania które mogą zostać zadane przez organy procesowe:
  • Gdzie dowiedziałeś się o możliwości zainwestowania pieniędzy przez platformę brokera? Jakie początkowe czynności z tym związane wykonałeś?
  • Czy samodzielnie zakładałeś konto na platformie brokera, czy logowałeś się do tego konta samodzielnie, jakie informacje były widoczne na platformie brokera, czy konto jest w dalszym ciągu aktywne i możliwy jest dostęp do historii konta, a jeśli tak to zostaniesz poprowszony o wydruk udostępnienie historii transakcji?
  • Czy zainstalowałeś na swoim sprzęcie (telefon, laptop, tablet) program do obsługi pulpitu zdalnego (np. AnyDesk, TeamViewer/Quicksupport), czy program jest nadal zainstalowany na którymś z urządzeń?
  • Czy wysłałeś, a jeśli tak to na jaki adres, skan dowodu osobistego, karty debetowej, dokumentu potwierdzającego miejsce zamieszkania lub innych dokumentów?
  • Czy masz doświadczenie w inwestowaniu w instrumenty finansowe, czy dokonywałeś na udostępnionej platformie samodzielnych inwestycji samodzielnie?
  • Czy przedstawiciele brokera informowali, że posiadają uprawnienia do pośredniczenia w obrocie instrumentami finansowymi, jeśli tak, to co dokładnie mówili na temat posiadanych uprawnień, czy wskazywali źródła tych uprawnień?
  • Czy nagrywałeś rozmowy prowadzone z przedstawicielami brokera, a jeśli tak to zostaniesz poproszony o ewentualne uzyskanie nagrań zapisanych rozmów.
  • Skąd pochodziły środki które inwestowałeś? Czy na inwestycje zostały zaciągane pożyczki/kredyty?
Możesz zostać także poproszony o podpisanie upoważnienia na podstawie art. 104 ust 3 ustawy Prawo Bankowego, co umożliwi organom ścigania bezpośrednie wystąpienie do banku o dane dotyczące twojego rachunku objęte tajemnicą bankową w tym historię transakcji, co przyspieszy tok prowadzonego postępowania.

Uwaga. Postaraj się przygotować na odpowiedzi na powyższe pytania, także przynosząc odpowiednią dokumentację którą posiadasz (wydruki lub wersje cyfrowe: e-maili, korespondencji w komunikatorach, przelewów bankowych, listy numerów z których kontaktwali się z Tobą oszuści, listy adresów e-mail z których komunikowali się z Tobą oszuści, itp.). Oczywiście nie na wszystkie pytania musisz znać szczegółowe odpowiedzi.

Podejrzane serwisy

Lista wybranych losowo podejrzanych 20 serwisów.

Wydarzenia

Lista wydarzeń które współtworzymy lub które wspieramy.
cryptosphere 2024

CRYPTOSPHERE to miejsce, które gromadzi praktyków, ekspertów, pasjonatów i innowatorów z sektora blockchain – technologii przyszłości.

Cryptosphere 2024

jesteśmy patronem medialnym

Formularz kontaktowy

Formularz kontaktowy to najszybsza metoda do otrzymania bezpłatnej wyceny. W treści zapytania wskaż wszystkie adresy, dla których analiza miałaby być wykonana lub transakcje, których ma ona dotyczyć.